Cosmos yani Evren hakkında bilmediklerimizi ünlü astrofizikçi Neil de Grasse Tyson eşliğinde çıkacağımız uzay yolculuğunda öğreniyoruz. Evren ve uzay üzerine yapılmış en iyi belgesellerden olan yapım orijinal serilerine sadık kalınarak hazırlanmış. Belgesel Serisi 13 Bölümden oluşmaktadır.
1.Bölüm: Samanyolu’na Bir Bakış
Bu bölümde Dünyamızın evrende nerede yer aldığını öğrenecek. Evrenin sürekli genişlemeye devam ettiğini İtalya’da rönesans dönemimde fark eden Giordano Bruno ile tanışacağız.
2.Bölüm: Yaşam Nehirleri
İnsan gözünün nasıl biçimlendiği, köpeklerin nasıl bir seleksiyon geçirdiği. Canlıların birbiriyle olan bağlantıları ele alınıyor.
3.Bölüm: Bilginin Gücü
Güneş etrafında milyon yıl gibi sürede gerçekleşen kuyruklu yıldızı takip edecek, Isaac Newton ve Edmond Halley ile tanışacağız.
4.Bölüm: Gökyüzü Hayaletleri
Işık, zaman, kütle çekimini inceleyip kara deliklere doğru yol alıyoruz.
5.Bölüm: Aydınlıkta Saklanmak
İslam’ın bilimde altın çağını yaşadığı 11.yy Avrupa ve Afrika’ya konuk olacak, Fizikçi İbn-i Heysem’i tanıyacağız.
6.Bölüm: Daha Derine
Evreni bir çiy damlasının içine girecek kadar en küçük ölçekte inceleyeceğiz.
7.Bölüm: Temiz Oda
Jeokimya alanında bilim adamı Clair Patterson, uranyum ve kurşunu kullanarak tarih hesaplama yöntemi bularak çığır açacak bir keşif yaptı: Böylece Dünya’mızın 4,5 milyar yaşında olduğunu hesaplandı.
8.Bölüm: Güneşin Kardeşleri
Yıldızların gerçek yaşam hikayelerini, iki inanılmaz kadın ile keşfe çıkalım: Annie Jump Cannon ve Cecilia Payne.
9.Bölüm: Kayıp Dünyalar
Uzayda bir seyahate çıkarak Dünya’nın biyografisini görelim.
10.Bölüm: Elektrik Çocuk
Motor ve jeneratörü icat eden Michael Faraday’i tanıyalım.
11.Bölüm: Ölümsüzler
Yaşam ömrü sonlanmayan sonsuza dek yaşayabilen canlılar var mıdır?
12.Bölüm: Özgür Dünya
Küresel ısınmanın etkilerini görmek için Venüs’e bir göz atacağız.
13.Bölüm: Karanlıktan Korkma
Süpernova tahmincisi Fritz Zwicky.
Çok severek izlediğim belgesel tarzı. Lakin her zaman Evrimden bahsediyor. Evrimden bahsedip proflardan bahsetmeleri saçma sapan geliyor. Misal agaçlar küçük akıl ediyor uzuyor sonra bi akıl daha mantarları oluşturuyor vsvs ne hikmetse evriliyor ama hele biraz daha evrilip insan olayıp diyesi gelmiyor 😀 [spoiler][/spoiler]
22. dakikada başlayan ve ‘bir cisim ışık hızında hareket etse ne olurdu?’ sorusunun cevaplandığı yaklaşık 10 dakikalık kısmı kesmişsiniz..büyük ihtimal dublaj sorunundan..orası da çok önemli bence eklemelisiniz ya da arkadaşlar siz bir yerlerden bulup izleyin derim 🙂